Mulți candidați cedează presiunii. Vor atât de tare un job, sau să impresioneze un potențial angajator, încât uită că trebuie și ei, la rândul lor, să fie impresionați de companie.
Un interviu nu e o stradă cu sens unic, deși mulți o percep așa. E greu să nu, atunci când te-ai pregătit cu zile înainte, ai căutat pe Google “întrebări pe care le vei primi la interviul de angajare“ și ai stat exagerat de mult timp în oglindă să-ți alegi cel mai bun outfit.
Dar cât din acel timp l-ai petrecut aflând mai multe despre companie? Cât de multe știi despre job-ul la care deja visezi?
Probabil că nu destule. Știi la fel de multe despre un angajator și responsabilitățile rolului din descrierea jobului cât știe și angajatorul despre tine din CV. Dar ăsta este scopul unui interviu. Ca ambele părți să rămână cu o impresie clară.
În cazul în care nu ai o înțelegere completă a ceea ce presupune job-ul, poți trece printr-o experiență numită shift shock, unde descoperi că noul rol nu e deloc cum ai crezut inițial. Iar dezamăgirea va fi mare odată ce realizezi că angajatorul a omis câteva detalii importante.
Înainte de a-ți oferi o listă cu posibile întrebări pe care le poți pune la finalul interviului, e important să știi cum să abordezi conversația.
Vino cu întrebări personalizate
Deși internetul e o sursă infinită de liste cu întrebări pe care le poți pune la orice interviu, indiferent de domeniu, organizație sau post, e bine să îți modelezi întrebările după poziția pentru care aplici. Ceea ce ne duce la următorul sfat.
Informează-te
Pentru a pune întrebări personalizate, trebuie să știi câte ceva despre job și angajator. Poți face asta dacă citești cu atenție descrierea postului, analizezi site-ul companiei și notezi neclaritățile sau lucrurile despre care vrei să știi mai multe.
Fii curios
Contează foarte mult ce fel de întrebări pui. Vrei să știi cum ar arăta o zi normală la jobul acesta, cum ar fi colaborarea cu ceilalți angajați, nu ce fel de beneficii vei primi sau câte zile de concediu vei avea.
Vei afla și aceste lucruri eventual, dar în primele etape ale procesului de angajare trebuie să te asiguri că ar fi o alegere potrivită pentru ambele părți, nu să te comporți ca și cum ești deja angajat.
Acum că am stabilit aceste do’s și don’ts, uite și câteva exemple de lucruri pe care le poți întreba, în funcție de ce vrei să afli.
Despre job
Pe lângă faptul că genul acesta de întrebări te vor ajuta să înțelegi cât mai bine responsabilitățile tale de zi cu zi, vei putea și să analizezi dacă ai skill-urile și aptitudinile potrivite pentru a face față cerințelor. Așa nu vei avea nicio surpriză neplăcută odată ce începi job-ul și așteptările nu se potrivesc cu realitatea.
1. Îmi puteți oferi exemple de proiecte la care voi lucra?
2. Cu ce persoane din echipă voi colabora cel mai mult? Cu ce alte departamente voi colabora?
3. Cum gestionează compania review-urile de performanță și de câte ori voi fi evaluat oficial?
4. Care sunt cele mai mari provocări cu care credeți că mă voi confrunta în primele 90 de zile?
5. Vă așteptați ca responsabilitățile celui din această poziție să se schimbe în următoarele șase luni?
Despre oportunități de dezvoltare
Multe persoane, angajatori și angajați deopotrivă, folosesc acest termen. Oportunități de dezvoltare. Este totuși un concept destul de vag. Pentru un nou job, trebuie să știi exact cum arată viitorul tău într-o companie, ce fel de training vei primi și în ce alte poziții ai putea avansa treptat.
Nu mai e suficient să spui că vrei oportunități de dezvoltare. Trebuie să arăți că ești cu adevărat dispus să rămâi la o companie pe termen lung, și poți face asta dacă pui astfel de întrebări.
6. Cum arată procesul de onboarding?
7. Ce criterii folosește compania pentru a determina cine se califică pentru o promovare?
8. Îmi puteți da un exemplu de un post senior, împreună cu responsabilitățile și abilitățile necesare pentru el?
Despre cultura organizațională
Nimeni nu vrea să lucreze pentru o companie cu ale cărei valori nu rezonează. Sau într-un mediu unde nu își poate cultiva creativitatea ori pasiunea.
Deși există posibilitatea ca un angajator să îndulcească puțin realitatea culturii interne, (pentru că să fim sinceri, nu o să-ți spună nimeni că vei lucra într-un mediu toxic) poți pune întrebări care să te ajute să descoperi cum funcționează de fapt lucrurile.
9. Care sunt valorile centrale ale companiei?
10. Ce măsuri luați pentru ca angajații să se bucure de echilibru între viața profesională și personală?
11. Îmi puteți spune despre ultimul eveniment al companiei la care ați participat?
12. Care sunt obiectivele pe termen scurt și lung ale companiei și ce pași faceți pentru atingerea lor?
13. Cum motivează managerii angajații dacă unele obiective nu sunt atinse? Și invers, cum sărbătorește compania succesul angajaților?
14. Cum s-a schimbat compania în ultimii 3 ani?
Despre cel care îți ia interviul
Cel care te intervievează este prima ta legătură cu compania. Poate fi chiar un viitor coleg cu care vei colabora mai mult. De ce să nu stabilești o conexiune de început? Până la urmă orice interviu bun ar trebui să se simtă ca o conversație.
15. Ce face ca munca aici să fie diferită de alte locuri în care ați lucrat?
16. Ce v-a făcut să alegeți să lucrați aici?
17. Ce vă place cel mai mult la rolul dumneavoastră?
18. Aveți proiecte viitoare de care sunteți entuziasmat?
Întrebări de încheiere
Ai aflat tot ce voiai să afli despre companie. Dar pe picior de plecare, e bine să te asiguri și că angajatorul a aflat tot ce era necesar despre tine. Nu lăsa loc de neclarități sau urme de îndoieli. Arată cât ești de interesat de următorii pași.
19. Care e următoarea etapă în procesul de angajare?
20. Au mai rămas lucruri pe care ați vrea să le clarific?
Un alt lucru important de reținut e că nu e nevoie să întrebi toate lucrurile astea. Unele aspecte vor fi deja clarificate și pe parcursul interviului. Însă nu lăsa spații goale în fișa mentală pe care o ai despre un potențial angajator. Și, cel mai important, nu subestima importanța entuziasmului tău pentru job.
Urmărește acest TedTalk și vezi cum poți forma o conexiune bazată pe încredere și sinceritate într-un interviu.