8 întrebări pe care le vei primi la interviul de angajare | Skillab Business School
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Căutare

content

8 întrebări pe care le vei primi la interviul de angajare

Felicitări! Ai fost chemat la interviu. Și acum?

cover-min-64e5ea08421b0181187553.jpg

Gândește-te la viața ta ca la o poveste și la tine ca la personajul principal. Iar munca, interesele și experiența ta fac parte din intriga povestirii.

Atunci când ești chemat la un interviu pentru un nou loc de muncă, povestea ta este pusă direct în lumina reflectoarelor. Recrutorul vrea să știe exact cum te-ai potrivi în compania lor și în ce fel ești diferit de toți ceilalți candidați pe care i-a intervievat înaintea ta. 

Deși CV-ul, stilul vestimentar sau felul în care îți gestionezi timpul sunt relevante la un interviu de angajare și fac parte din cine ești, trebuie să te pregătești dincolo de aceste lucruri. Pe cât de important este să arăți șlefuit, să fii acolo la timp și să ai o listă atractivă de abilități, este mai important să fii pregătit pentru întrebările pe care ți le va pune un angajator.

Răspunsurile tale la întrebările unui recrutor pot face diferența între un nou loc de muncă promițător sau pierderea unei oportunități înainte de a avea o șansă reală.

Nici intervievatorul nu îți va ușura munca în acest proces. El fie îți va pune întrebări generice pe care le-ai auzit la fiecare interviu și care te fac să vrei să dai aceleași răspunsuri robotice, fie îți va adresa întrebări capcană care te vor pune pe gânduri mai mult decât ar trebui.  

În orice caz, nu vrei să fii luat prin surprindere. Așa că am pregătit o listă cu întrebările care ți se pot pune la un interviu de angajare și cele mai bune răspunsuri pentru ele.

1. Ce ne poți spune despre tine?

Fără îndoială, acesta va fi unul dintre primele lucruri pe care le va întreba un potențial angajator. Știm, poate fi obositor să primești întrebarea asta din nou și din nou. Dar nu-ți da ochii peste cap încă. Există un motiv pentru care recrutorii încep cu asta. 

După cum am spus, totul despre cine ești și ce te-a adus la compania lor este o poveste, iar asta este șansa ta să o spui. Nu doar atât, dar cu asta vine și oportunitatea de a cucerii recrutorii și de a te vinde cu ajutorul unei prime impresii bune.

Sfaturi: 

• Vorbește atât despre experiența ta, cât și pasiunile tale

• Nu oferi informații private

• Leagă-ți interesele și skill-urile de jobul dorit

Exemplu: „Sunt un software developer cu 3 ani de experiență în domeniu, care mereu caută soluții rapide pentru probleme complexe. Mi-am dezvoltat abilitățile de gândire analitică și lucru în echipă în acești 3 ani și doresc să continui să dezvolt și alte aspecte ale vieții mele profesionale în continuare. În jobul anterior unde am lucrat ca junior software developer la compania X, am avut oportunitatea de a contribui la dezvoltarea aplicațiilor mobile și asta a devenit domeniul meu de expertiză. Din câte am înțeles, gestionarea echipelor de software development este un aspect important al acestei poziții și consider că experiența mea anterioară m-a pregătit pentru această provocare.”

De ce vrei să lucrezi aici?

Nu, nu poți spune „pentru că voi faceți angajări și eu am nevoie de bani”.

Cea mai bună strategie este să arăți cât de pasionat ești de ceea ce faci și de ce crezi că poziția este potrivită atât pentru interesele, cât și pentru abilitățile tale. De asemenea, acum este momentul să arăți cât de multe știi despre companie (și ar trebui să știi destul de multe lucruri). 

Practic, trebuie să le arăți că experiența ta se potrivește ca o piesă de puzzle cu echipa și cultura organizației. 

Sfaturi:

• Înainte de interviu, află cât mai multe informații despre companie

• Fă conexiunea dintre skill-urile tale și cerințele postului

• Vorbește despre cum s-ar potrivi jobul oferit cu planul tău de carieră

Exemplu: „Am citit despre misiunea și viziunea companiei pe site-ul vostru și pe rețelele de socializare. Pot vedea clar cum obiectivele mele se aliniază cu obiectivele de afaceri ale companiei și aș fi foarte entuziasmat să lucrez cu o echipă pentru a atinge un obiectiv comun. Mă pot gândi la patru modalități în care planurile mele profesionale se potrivesc cu obiectivele organizației și acestea sunt:...”

Care ai spune că este cea mai mare slăbiciune a ta?

Deși comună în interviuri, întrebarea vine ca o capcană bine ascunsă, așa că trebuie să fii atent cum îi cazi în plasă. Este important de reținut că recrutorii nu doresc să afle toate modurile în care nu ești un angajat bun sau ce greșeli ai face dacă ți-ar oferi un job. Sunt mai interesați de simțul tău de conștientizare de sine și de modul în care lucrezi pentru a te îmbunătăți.

Sfaturi:

• Menționează slăbiciuni care nu sunt relevante postului la care ai aplicat

• Vorbește despre pașii pe care îi faci pentru a evolua

• Fii sincer și nu vorbi despre un “defect” care de fapt este un atuu (aka perfecționismul)

Răspuns: „Public speaking nu a fost niciodată punctul meu forte. Deși cred că mă pot exprima foarte bine în scris, nu cred că această abilitate se extinde și verbal. Am tendința de a deveni foarte anxios când ies din zona de confort. Dar în ultimul timp am fost mai conștient de această slăbiciune și am urmat cursuri pentru a-mi îmbunătăți abilitățile verbale și a comunica mai eficient.”

Povestește-ne despre o situație dificilă la locul de muncă și cum ai depășit-o

Nu vrei să fii luat prin surprindere de o întrebare de genul. De asta cel mai bun sfat pe care ți-l putem da este să ai un exemplu de o astfel de situație gata pregătit. 

Motivul pentru care întrebarea asta este pusă des la interviuri este pentru că răspunsul spune foarte multe despre candidat. Răspunsul potrivit poate demonstra că potențialul angajat are abilități de gândire critică și de management al stresului.

Sfaturi: 

• Fii clar și concis

• Descrie situația, acțiunea și rezultatul

• Evită să vorbești de rău alte persoane cu care ai lucrat

Răspuns: „Odată a trebuit să conduc un proiect pentru dezvoltarea unui produs cu un buget redus și un termen limită prea scurt. Am fost suprasolicitat și am constatat că nu pot finaliza proiectul la timp cu resursele pe care le aveam. Așa că am luat legătura cu managerul meu și i-am sugerat să aducem specialiști juniori care să mă ajute la sarcinile mai simple ale proiectului. Această experiență m-a învățat importanța de a delega eficient un task și de a solicita ajutorul altora atunci când este nevoie. Drept urmare, am putut finaliza totul la timp și în buget.” 

Care este cea mai mare realizare profesională a ta?

Acum e momentul să-ți lași abilitățile să strălucească. Nu numai că răspunsul tău la această întrebare îți va evidenția punctele foarte, dar îi va și arăta angajatorului care este pentru tine definiția succesului. Așa că ar trebui să alegi o realizare de care ești cu adevărat mândru și care le va arăta recrutorilor ce valoare poți aduce companiei. 

Sfaturi: 

• Vino cu un răspuns pregătit 

• Menționează strategia folosită în atingerea obiectivului

• Asigură-te că vorbești despre abilități relevante pentru poziția la care aplici

Răspuns: „Cea mai mare realizare a mea a fost primul proiect de lansare a unui produs în compania Y. A fost prima dată când am condus o echipă prin acest proces și asta m-a învățat multe despre puterea comunicării și valoarea muncii în echipă. M-a bucurat să analizăm împreună rezultatele și să urmăm procesul de dezvoltare de la o idee la un produs care a rezonat cu publicul țintă. Lansarea a fost un succes și am reușit să obținem rezultate care ne-au depășit așteptările.”

Unde te vezi peste cinci ani?

Uneori, doar gândul la viitor poate trimite oamenii într-o gaură neagră de anxietate, fie că vorbim de 5 ani, un an sau doar câteva luni. Sentimentul se poate datora faptului că viitorul arată bine în visele tale, dar atunci când trebuie să vorbești despre pașii pe care îi vei urma pentru a ajunge unde îți dorești, rămâi blocat.

Însă întrebarea este foarte relevantă pentru un angajator. Ei trebuie să știe cât de aliniate sunt obiectivele tale cu afacerea lor și cât de ambițios ești în ceea ce privește cariera ta. 

Sfaturi: 

• Vorbește despre cum vrei să evoluezi într-o companie și ce roluri te-ar interesa pe viitor

• Enumeră obiective atât pe termen lung, cât și scurt

• Arată că jobul la care ai aplicat s-ar potrivi în planul tău de carieră

Răspuns: „Misiunea mea actuală este să-mi îmbunătățesc semnificativ abilitățile strategice. Construirea și implementarea strategiilor de go to market care implică direct clienții este obiectivul pe care vreau să mă concentrez cel mai mult. În cele din urmă, voi folosi aceste cunoștințe strategice în avantajul meu și voi lucra pentru a fi un director de marketing renumit pentru crearea campaniilor de succes și experiențelor personalizate pentru utilizatori.”

Care sunt așteptările tale salariale?

Mai devreme sau mai târziu, se va pune și această întrebare. Mulți candidați nu așteaptă cu nerăbdare să răspundă de teamă că, dacă spun un număr prea mic, vor pierd bani, dar dacă spun un număr mai mare, riscă să nu fie luați în considerare pentru postul respectiv. Dar există o cale de mijloc pentru a adresa un subiect incomod de genul.

Sfaturi:

• Cercetează piața și salariile posturilor similare 

• Oferă un interval în loc de un preț fix

• Află mai întâi ce responsabilități vei avea

Dacă încă nu ai o imagine completă a ceea ce va presupune postul, poți încerca să răspunzi astfel:

„Aș dori să aflu mai multe despre poziție, îndatoriri și despre echipă, deoarece asta va determina așteptările mele salariale. Pot să vă întreb ce interval ați luat în considerare pentru această poziție?”

Dar dacă ai avansat mai mult în procesul de recrutare și știi ce presupune rolul, poți oferi acest răspuns:

„Am cercetat salariile persoanelor cu poziții similare și intervalul sumei este de la A la B, dar așteptările mele depind și de titlu și de alte compensații potențiale, cum ar fi bonusurile de performanță.”

Ai întrebări pentru noi?

Sunt șanse ca fiecare recrutor să te întrebe asta la sfârșitul discuției. Și dacă spui nu, nu numai că vei pierde șansa de a afla mai multe despre organizație, ci și șansa de a arăta inițiativă și interes în cultura companiei. Este o oportunitate pe care nu ar trebui să o irosești și e bine să îți amintești că și tu le poți lua lor un interviu pentru rolul de viitor angajator. 

Sfaturi: 

• Pregătește întrebările din timp

• Ia în considerare și timpul disponibil recrutorilor 

• Evită să pui prea multe întrebări despre ce poate face organizația pentru tine

Exemple de întrebări pe care le-ai putea adresa:

„Cum arată pentru voi un candidat ideal?”

„Cum va fi evaluată performanța mea?”

„Cu ce ​​membri ai echipei voi colabora cel mai mult?

„Există ezitări cu privire la experiența mea pe care le-aș putea adresa înainte de a pleca?”

Așa cum un interpret nu intră pe scenă înainte de a repeta, nici tu nu ar trebui să mergi la un interviu nepregătit. Chiar și dacă gândești mai bine sub presiune. Dar pe cât de importantă este pregătirea, la fel este și autenticitatea. Fii natural și sincer, iar un angajator bun va aprecia ce ai de oferit.

 

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Informații cu cele mai bune materiale din timpul săptămânii. Abonează-te pentru a fi la curent!
Vă mulțumim pentru abonare!