Blog

Căutare

Cele mai mari rivalități economice din istorie

Bătălia nu este doar pentru clienți, ci și pentru resurse

main-image-in-the-article-3-63176c21511ce555065327.png

Priviți în jurul vostru. Totul este economie. Ai un smartphone? Cineva l-a proiectat, altcineva l-a asamblat și altcineva l-a vândut. Ai mers în concediu la mare? Tot economie este. Ai plătit cazare, mâncare, distracție, transport. Ți-a plăcut, dar în urma ta un întreg furnicar de oameni și firme beneficiază. Cu cât banii se învârt mai mult, cu atât economia crește și mai multă lume gustă consecințele.

Dar economia nu înseamnă doar lapte și miere. Este o luptă constantă pentru resurse, pentru noi piețe, pentru talente, pentru furnizori, pentru recunoaștere, pentru brand, pentru inima și mintea consumatorilor.

Iar de-a lungul timpului au existat unele dintre cele mai mari rivalități economice. Atât de mari încât unele au dus la războaie, iar altele la războaie comerciale.


Atena este locul unde s-a născut democrația, iar influența ei a fost atât de mare în Antichitate încât a modelat civilizația romană, pe care se bazează tot ce înseamnă astăzi Europa și Occidentul. Filosofia, arhitectura, dar și științe moderne precum astronomia sau medicina își trag seva din modul atenian de gândire 

De partea cealaltă, Sparta a fost o civilizație războinică, rămasă în istorie pentru sacrificiul „spartanilor” dintr-un război cu perșii, ecranizat în filmul „300”. 

 Atât atenienii, cât și spartanii au fondat colonii în alte teritorii. În timp ce economia Atenei se baza pe comerț, cea a Spartei s-a bazat pe cucerire.

Atena era lângă mare, astfel că făcea comerț cu alte orașe-stat sau cu alte teritorii. În schimb, spartanii erau dependenți de agricultură și au cucerit teritoriile vecinilor deoarece terenul lor arabil nu era suficient pentru a susține economic cetatea.

În timp ce atenienii aveau monede cu efigia zeiței Atena, spartanii foloseau bare de fier pe post de bani. Legenda spune că spartanii au vrut să folosească fierul ca mijloc de plată deoarece este mai greu de furat: un hoț avea nevoie de o căruță pentru a fura destule bare de fier. După cum vă imaginați, alte orașe-stat nu erau tocmai dornice să primească bare de fier ca plată.

Între cele două moduri de a privi viața a existat și un conflict: Războiul Peloponesiac, din secolul al cincilea înaintea erei noastre. Motivul: reformele democratice introduse de Clistene, la care spartanii s-au opus. Războiul a durat zeci de ani și a fost indecis până când perșii au intervenit decisiv în favoarea Spartei.

În final, atât Atena, cât și Sparta au fost subjugate de Macedonia, Filip al II-lea și Alexandru cel Mare construind ulterior un adevărat imperiu.