Primul computer personal devenit un succes pentru mase. Prima interfață grafică. Primul mouse. Prima lansare a unui magazin muzical digital. Primul computer de tip tabletă. Sau, ceva mai simplu, Steve Jobs.
Însă moștenirea lui nu constă doar în premiere și realizări de geniu, ci și în faima unui lider considerat de mulți asociați și foști angajați drept toxic, jignitor, agresiv și lipsit de aproape orice capacitate de a fi rezonabil. În timp, Steve Jobs, a devenit un exemplu pentru liderii al căror crez are în centru ideea că scopul scuză mijloacele sociale.
Doar că între toți cei care glorifică stilul de leadership al lui Steve Jobs și Steve Jobs există o diferență importantă: Steve Jobs a fost cu adevărat un geniu generațional, iar această calitate poate aparent să compenseze chiar și ceea ce profesorul de psihologie organizațională Ronald Riggio numește „un stil de leadership de coșmar”.
Succesul lui Steve Jobs este adesea legat de metodele lui, atrage atenția Riggio și liderii de astăzi ar trebui să evite să preia în integritate modelul Steve Jobs pentru că „transmite mesajul greșit”. De ce? Câteva exemple grăitoare din cariera altfel prodigioasă a lui Jobs ne pot ajuta să îi înțelegem mai bine latura întunecată arătată în mediul business.
Un expert al umilințelor publice
Steve Jobs ar fi avut o cu totul altă imagine publică dacă ar fi prezidat ședințe astăzi, într-o epocă în care fiecare angajat și colaborator are la îndemână un telefon capabil să filmeze și să înregistreze orice interacțiune. Fostul CEO al Apple era cunoscut pentru ieșirile sale la adresa subordonaților.
Un astfel de episod a avut loc în perioada în care Apple dezvolta primul model iPhone, iar Steve Jobs se afla într-o ședință cu MobileMe, un serviciu de cloud cu care compania lui colabora. Acesta a convocat întreaga echipă într-un auditoriu și a întrebat dacă în sală se află cineva care știe ce rol are echipa MobileMe.
Unul dintre angajați chiar a dat un răspuns, iar reacția lui Jobs a fost una violentă, el reproșându-le celor de la MobileMe că incapacitatea lor de a livra la calitatea așteptată a distrus reputația Apple. „Ar trebui să vă urâți între voi pentru că fiecare dintre voi ați eșuat”, a fost discursul lui Jobs.
În timp ce pentru întreg mapamondul devenea faimos prin prisma produselor pe care Apple le lansa pe piață, în interiorul propriei companii, faima lui Jobs era legată de tacticile de intimidare pe care le utiliza. Din arsenalul său nu lipsea obiceiul de a țipa, de a fi agresiv, de a-și stârni colaboratorii unii împotriva celorlalți sau de a plânge în fața angajaților, așa cum Walter Isaacson relatează în biografia fostului CEO Apple.
„Tatăl iPod-ului”, dat afară din familie
Deși rulajul mare de personal în domeniul tehnologiei este o realitate bine cunoscută a domeniului, Steve Jobs a avut un talent special din acest punct de vedere. Climatul de frică pe care îl întreținea în companie avea și ținte specifice, iar una dintre acestea a fost Tony Fadell, cunoscut drept creatorul faimosului iPod.
Întreg mandatul lui Steve Jobs la Apple a fost caracterizat de plecări masive puse ulterior pe seama stilului său abraziv de leadership, din care nu lipsea obiceiul micromanagementului sau lipsa de empatie față de colaboratori. Cazul lui Fadell a fost însă unul răsunător, tocmai pentru că acesta era o parte cu adevărat importantă a lumii Apple.
Fadell a părăsit compania în anul 2008 din cauza a ceea ce el a numit „diferențe ireconciliabile cu Jobs”. Acesta i-a reproșat fostului său șef că îi ignora constant ideile și că tacticile sale inhibau creativitatea altor angajați din companie.
Dar angajații lui Jobs aveau și alte motive pentru a se plânge. De exemplu, devenise notorie tendința acestuia de a seta țeluri imposibil de atins, aruncându-și angajații în ghearele epuizării și frustrării.
În 2005, perioada în care Apple dezvolta primul model iPhone, Steve Jobs a anunțat că deadline-ul acestui proiect era de două săptămâni. Acesta nu ezita să le amintească frecvent că munca lor are rolul de a schimba lumea, punând presiune constantă pe echipe care deja lucrau peste program. Jobs chiar i-a amenințat că îi va scoate din proiect dacă nu respectă termenul limită.
Nici cu privire la propria persoană Steve Jobs nu demonstra prea des sensibilitate, potrivit biografiei lui Isaacson. După ce a fost diagnosticat cu cancer și a refuzat să accepte tratamentul impus de medici, condiția lui fizică s-a înrăutățit vizibil, lucru care i-a atras atenția unui angajat Apple. Când acesta l-a întrebat, vizibil îngrijorat, cum se simte, reacția lui Jobs a fost una violentă: „Cum îndrăznești să mă întrebi așa ceva?!”
Genialitatea care scuză (aproape) orice
„Moștenirea lui Jobs nu trebuie să fie stilul lui managerial, ci pasiunea pentru lucrurile pe care și-a dorit să le realizeze”, mai spune Walter Isaacson în cartea sa.
Viziunea lui Steve Jobs a revoluționat tehnologia și a contribuit masiv la felul în care astăzi interacționăm cu ea. În anul 2007, atunci când Apple lansa primul model iPhone, telefoanele erau niște instrumente cu rol pur utilitar. Post iPhone, piața a fost acaparată de dispozitive inteligente, capabile să conecteze oamenii între ei, dar și oamenii cu informații din întreaga lume.
Fostul angajat al Apple, Guy Kawasaki, spunea că Steve Jobs aștepta nimic mai puțin decât excelență în orice domeniu, însă acest lucru se întâmpla deseori într-un mediu în care domnea frica.
Jony Ive, fostul vicepreședinte al departamentului de design industrial din cadrul Apple, chiar i-a reproșat lui Steve Jobs că i-a furat idei.
În ciuda reușitelor sale, a barierelor pe care le-a depășit și a standardelor înalte pe care a reușit să le seteze, Steve Jobs -la fel ca fiecare dintre noi- a avut numeroase defecte. Pasiunea pentru propria muncă rămâne un stindard pentru moștenirea sa și merită luată ca exemplu, dar același lucru nu se poate spune despre stilul său de leadership.
Între succes și felul în care acesta este obținut nu există întotdeauna o relație de cauzalitate directă, iar Steve Jobs este probabil cel mai bun exemplu. Ba mai mult, am putea argumenta faptul că succesul său a fost obținut în ciuda căilor pe care acesta le-a ales.