Povestea multor produse de succes a început cu o greșeală sau cu o întâmplare care putea fi cu ușurință trecută cu vederea. Doar că inventatorii ori antreprenorii au avut talentul de a înțelege potențialul unei descoperiri accidentale și de a o dezvolta ulterior într-un produs comercial.
#1. Super Glue
În 1942, chimistul american Harry Coover încerca să dezvolte un material din plastic transparent pentru lunetele armelor folosite de soldații Aliaților în cel de-al Doilea Război Mondial. Însă în urma experimentelor a descoperit întâmplător o substanță foarte vâscoasă, care se lipea de orice suprafață.
În acel moment, descoperirea nu a fost considerată importantă, dar după nouă ani Coover și colegul său de la Kodak, Fred Joyner, au obținut această substanță din nou - cianoacrilatul. Cercetătorii au realizat că au descoperit un adeziv unic în ceea ce privește rezistența sa. Acesta a fost pus în vânzare în 1958 sub numele de Eastman 910, iar apoi sub numele de Super Glue.
De asemenea, Coover a descoperit că adezivul său poate lega nu numai materiale solide, ci și țesuturile umane. Începând cu războiul din Vietnam și până în prezent, cianoacrilatele sunt folosite în chirurgie în locul cusăturilor clasice.
#2. Post-it-urile
Post-it-urile au apărut datorită experimentelor nereușite ale unui cercetător din compania americană 3M, chimistul Spencer Silver. Acesta își dorea să dezvolte un lipici puternic pentru bandă adezivă, dar a obținut cu totul altceva: un adeziv care se lipsea slab de suprafață. Silver a înțeles că a inventat ceva interesant, dar nu a putut găsi o utilizare pentru descoperirea sa timp de 12 ani.
Soluția a fost sugerată de un alt cercetător de la 3M, Art Fry. Fry cânta în corul bisericii și era iritat de semnele de carte care cădeau mereu din caietele sale de cântece. El i-a propus lui Silver să aplice un strat subțire de adeziv pe semnule de carte și s-a dovedit că acesta se lipește și se dezlipește bine de hârtie. Astfel, în 1977, au apărut stickerele, care există astăzi în fiecare birou și casă.
#3. Botox
Toxina botulinică este una dintre cele mai puternice toxine cunoscute de omenire. A fost folosită ca armă biologică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, dar, cu toate acestea, în anii '50, oamenii de știință au descoperit că injectarea punctiformă a substanței purificate relaxează mușchii spasmodici și, prin urmare, poate fi utilizată în medicină.
Primul care a folosit toxina botulinică pe pacienți a fost oftalmologul din San Francisco, Alan Scott, care a utilizat substanța pentru corectarea strabismului și a blefarospasmului (un tic frecvent involuntar al pleoapelor). Tratamentul a dat rezultate bune, iar compania farmaceutică americană Allergan a cumpărat drepturile asupra toxinei. Astfel, în 1980, a fost creat medicamentul Botox.
Efectul secundar - netezirea ridurilor - a fost descoperit după aproape zece ani. Una dintre pacientele oftalmologului a observat că după câteva injecții ridurile au început să-i dispară. În anii '90, Botox-ul a devenit rapid popular în industria frumuseții, deși utilizarea sa oficială în scopuri cosmetice a fost aprobată abia în 2002.
#4. Cuptorul cu microunde
În 1945, inginerul companiei americane Raytheon, Percy Spencer, lucra la un emițător de unde de frecvență ultra-înaltă pentru industria militară. Într-o zi, în timpul testelor, avea în buzunar un baton de ciocolată care s-a topit sub acțiunea undelor. Astfel, inginerul a avut ideea de a folosi microundele pentru încălzirea alimentelor.
Doi ani mai târziu, compania Raytheon lansa primele cuptoare cu microunde din lume. Acestea erau ca niște dulapuri uriașe și erau folosite în spitale și cantine militare pentru dezghețarea alimentelor. Primul cuptor cu microunde pentru uz casnic a fost prezentat în anul 1955, iar șapte ani mai târziu, compania Sharp începea producția în serie.
#5. Primul îndulcitor artificial
Zaharina, primul îndulcitor artificial, a fost descoperită din întâmplare de către Constantin Fahlberg în anul 1878. Chimistul rus lucra la laboratorul Universității Johns Hopkins, iar în timpul unor experimente care implicau oxidarea 2-toluen-sulfonamidei, cercetătorul a gustat accidental substanța obținută și a descoperit că era dulce.
În 1884, Fahlberg a obținut un brevet pentru zaharină și a început producția comercială, iar produsul este utilizat și astăzi ca înlocuitor al zahărului.
#6. Pacemaker-ul
În 1956, inginerul american Wilson Greatbatch a inventat stimulatorul cardiac implantabil ca urmare a unei erori. În timp ce lucra la un dispozitiv de înregistrare a ritmului cardiac, cercetătorul a folosit un tranzistor greșit. În cele din urmă, în loc să înregistreze ritmul, dispozitivul a emis impulsuri electrice care au imitat bătăile inimii.
Greatbatch a prezentat invenția sa chirurgului William Chardack, iar împreună au îmbunătățit dispozitivul și, în 1958, cu ajutorul stimulatorului cardiac au putut controla bătăile inimii unui câine, iar în 1960, pe cele ale unui om.
#7. Coca Cola
Rețeta originală a Coca-Cola aparține farmacistului american John Stith Pemberton. Pemberton a fost veteran al Razboiului Civil și după răniri și intervenții chirurgicale, a devenit dependent de morfină. Când s-a întors de pe front, a început să caute un leac împotriva dependenței și a creat o bautură alcoolică cu cocaină și cofeină.
După instaurarea prohibiției, a fost necesară eliminarea alcoolului din rețetă și înlocuirea lui cu sirop de zahăr. Produsul a primit numele de "Coca-Cola" și a fost vândut în farmacii ca un leac împotriva dependenței de morfină si opioide, precum și ca remediu împotriva depresiei, tulburărilor nervoase, bolilor de stomac și de rinichi.
Băutura nu a devenit populară, iar Pemberton a murit în saracie. După moartea sa, drepturile asupra Coca-Cola au fost achiziționate de magnatul Ezra Griggs Candler, care a înregistrat ulterior compania The Coca-Cola Company.
#8. Cauciucul vulcanizat
Cauciucul vulcanizat, care este folosit pentru fabricarea produselor de cauciuc rezistente (de exemplu, anvelope pentru automobile) a fost inventat în 1839 de Charles Goodyear.
Americanul a lucrat cu latex (cauciuc) timp de ani de zile, dar a reușit să obțină un material rezistent doar după ce picăturile de cauciuc amestecate cu sulf au căzut accidental pe o plită fierbinte. Marginile carbonizate s-au vulcanizat și au încetat să fie lipicioase și fragile ca latexul obișnuit.
În 1844, Goodyear a reușit să își patenteze invenția, iar la scurt timp au apărut primele anvelope din cauciuc.
#9. Folia cu bule
Folia cu bule de aer, care este utilizată astăzi pentru ambalarea obiectelor fragile, este invenția americanului Alfred Fielding și a elvețianului Marc Chavannes. A fost o poveste clasică a unui start-up din anii ‘50 când doi tineri au vrut să creeze un produs care să-i facă bogați.
Prima lor invenție a fost tapetul făcut din două perdele pentru baie lipite una de cealaltă. În interiorul perdelelor, bulele de aer au creat un model neobișnuit. În ciuda faptului că tapetul era ușor de curățat și avea un aspect modern, produsul nu a fost de interes pentru consumatori.
Fielding și Chavannes nu s-au dat bătuți și au început să ofere materialul lor ca folie pentru sere. Dar și aici au întâmpinat un eșec.
Inventatorii au continuat să caute noi moduri de utilizare a foliei, iar într-un final au folosit-o pentru ambalarea produselor fragile fiindcă bulele de aer amortizau eficient loviturile.
Succesul a venit abia atunci când produsul a fost prezentat companiei IBM. În acea perioadă erau lansate primele calculatoare de masă, iar producătorul avea mare nevoie de un ambalaj care să le protejeze în timpul transportului.