Cum să faci o schimbare de carieră: 8 lucruri de știut | Skillab Business School
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Căutare

content

Cum să faci o schimbare de carieră: 8 lucruri de știut

cover-min-6475e64133c14298245722.png

Decizia de a face o schimbare în carieră poate fi un pas complicat ce provoacă anxietate în viața unei persoane. Există mulți factori care trebuie luați în considerare înainte de a lua această decizie pentru a te asigura că este cea corectă. În același timp, frica de schimbare nu ar trebui să te țină paralizat într-o organizație sau industrie din care nu mai vrei să faci parte.

Potrivit unui raport Indeed din 2019, 49% dintre angajații chestionați au suferit o schimbare drastică de carieră. Motivele care i-au determinat pe atât de mulți oameni să facă o schimbare de carieră au variat, de la o lipsă de oportunități de avansare la o nemulțumire generală legată de volumul de muncă sau de mediul de lucru.

Indiferent dacă te gândești sau te-ai hotărât să schimbi cursul carierei tale complet, ar trebui să fii încrezător că decizia aceasta este cea potrivită pentru tine. După ce am analizat rapoartele privind schimbările de carieră și am citit sfaturile experților care au trecut prin propriile dificultăți, iată informațiile pe care le-am adunat sub formă de 8 lucruri pe care trebuie să consideri înainte de a face o schimbare de carieră:

1. Gândește-te bine la ceea ce vrei

Unul dintre primii pași pe care va trebui să-i faci este să te gândești cu adevărat la această rezoluție și în ce direcție ai dori să se îndrepte viața ta profesională. Poate fi ușor să găsești defecte sau lucruri de care ești nemulțumit la locul tău actual de muncă, dar trebuie să acorzi seriozitate acestei uriașe revizuiri a vieții, deoarece dacă nu ești 100% sigur că iei decizia corectă, s-ar putea ca lucrurile să nu iasă așa cum ai sperat. Directorul Smart Coaching & Training, Isla Lakiszewska, îi sfătuiește pe oameni să facă o pauză mare și să se gândească de ce nu sunt mulțumiți de cariera lor actuală. Lakiszewska explică cum trebuie să știi care sunt elementele și standardele de la un loc de muncă sau de la un angajator care pentru tine nu sunt negociabile și să stabilești obiective clare pentru a evita să faci o schimbare radicală pe care o vei regreta. Potrivit raportului Indeed, oamenii au nevoie în medie de 11 luni înainte de a trece la o schimbare în carieră.

2. Verifică disponibilitatea locului de muncă

După ce ți-ai dat seama ce fel de carieră s-ar potrivi cel mai bine pentru tine, bloggerul de afaceri Mike Gingerich sfătuiește să verifici disponibilitatea pentru acel rol. Poți avea o imagine perfectă în cap despre cum va arăta jobul tău de vis, dar dacă nu există locuri libere care să se potrivească locației și experienței tale, atunci cel mai bun lucru de făcut ar fi să iei în considerare o altă opțiune. Este foarte important să verifici cât de fezabile sunt așteptările tale de carieră înainte de a te grăbi să faci o schimbare.

3. Află care sunt punctele tale forte și punctele tale slabe

Epiphany Life Coach Jenny Butler susține că trebuie să știi ce te menține motivat. Este necesar să te întrebi dacă banii sau prosperitatea materială te motivează. Ce fel de mediu ți se potrivește cel mai bine? Ce este mai important pentru tine: venitul sau satisfacția în muncă? Vei avea o idee mai bună în ce direcție să mergi odată ce îți vei înțelege propriile așteptări. De asemenea, trebuie să știi ce te-ar face un angajat bun, care sunt pasiunile și abilitățile, alături de domeniile în care ai putea beneficia de mai mult training sau în ce fel de medii nu poți prospera. O listă a punctelor tale tari și slabe poate fi unul dintre factorii cheie care te vor ajuta în alegerea următorului rol.

4. Înțelege de ce dorești să părăsești poziția actuală

Raportul Indeed din 2019 a constatat că 81% dintre lucrătorii care plănuiesc o schimbare în carieră au declarat că și-au atribuit decizia sentimentului de nemulțumire în rolul lor anterior. Pe lângă satisfacția profesională, cei care schimbă cariera sunt motivați și de flexibilitatea programului și de orele overtime plătite. Experții din ziua de astăzi nu numai că apreciază, dar se pot aștepta chiar să aibă mai multe opțiuni pentru când și unde lucrează. Dintre cei care au schimbat cariera, 79% spun că au plecat în căutarea unui loc de muncă cu o flexibilitate a programului mai mare; aceasta poate include opțiunea de a lucra de acasă sau de a alege diferite ore de lucru. Așa că gândește-te ce te face să cauți un alt rol și asigură-te că ai o motivație puternică.

5. Ia în considerare colaborarea cu un career coach

The Wall Street Journal recomandă colaborarea cu un career coach ca un următor pas în efortul de a-ți schimba cariera. Career coaches sunt experți în abilități precum planificarea carierei, construirea CV-ului, negocierea și interviurile. Deși poți să cauți un nou rol sau să schimbi cariera doar de câteva ori în viața ta, acești experți sunt la curent cu practicile actuale de angajare, deoarece lucrează în mod constant pentru a-i ajuta pe cei care caută un loc de muncă. Cea mai recomandată modalitate de a găsi un career coach este prin recomandările de la prieteni și cunoștințe, însă poți găsi și career coaches buni online, cum ar fi prin LinkedIn.

6. Pregătește-ți finanțele

Poate că ți-ai dat deja seama ce dorești și te simți pregătit să faci următorul pas către această decizie, dar mai este ceva ce ar trebuie să iei în considerare – finanțele tale. Coach de leadership și practician în neuroștiință, Dominique Stillman, consideră că depinde de situația fiecăruia dacă ar trebui sau nu să economisească niște bani înainte de a face schimbarea. Stillman a explicat cum, dacă intri într-o situație de desfășurare de activități independente, acest lucru îți va afecta și câștigurile. O strategie de ieșire poate însemna să rămâi unde te afli puțin mai mult pentru a-ți permite să îți menții finanțele în loc, astfel încât să poți face mutarea fără a pune în pericol lucruri importante precum locuința și întreținerea ta sau a membrilor familiei. Este important să te gândești pe termen lung la impactul pe care o tranziție în carieră l-ar putea avea asupra stabilității tale financiare. Dacă încerci să schimbi industriile, poți ajunge să începi de la zero într-o poziție de entry level.

7. Nu subestima importanța networking-ului

De multe ori, vei auzi despre poziții de la oameni pe care îi cunoști deja și, dacă ai o relație profesională cu acea persoană, este mai probabil ca aceștia să îți transmită detaliile potențialilor angajatori. Potrivit LinkedIn, 70% dintre persoanele angajate în 2016 au avut o conexiune la compania lor, iar 80% dintre angajați consideră networking-ul vital pentru succesul lor în carieră. Motivul pentru care networking-ul este atât de important într-o schimbare de carieră este pentru că nu numai că poți să te conectezi cu oameni care ți-ar putea oferi o mână de ajutor în carieră, dar poți să găsești și un grupul de sprijin, eventual un mentor, oameni cu care să împărtășești experiențe și cunoștințe. Deși este posibil să obții un loc de muncă prin simpla trimitere a CV-ului tău la angajatorii găsiți în anunțurile online, statisticile arată că networking-ul este cea mai bună modalitate de a crea o carieră de succes și de a menține satisfacția în muncă.

8. Planifică următoarea mișcare

Dacă ai luat în considerare aceste sfaturi și te simți încrezător în decizia ta de a face o schimbare de carieră, este timpul să începi să elaborezi un plan de acțiune. Multe persoane care trec dintr-o industrie în alta descoperă că ar putea avea nevoie totuși să urmeze studii superioare, chiar dacă experiența lor profesională i-ar deosebi de alți candidați la locuri de muncă. Cu toate acestea, studiile superioare nu trebuie să fie întotdeauna esențiale, deoarece în majoritatea cazurilor competențele sunt transferabile într-o nouă poziție. La sfârșitul zilei, ceea ce trebuie să faci cel mai mult este să abordezi schimbarea vieții și a carierei tale cu o minte deschisă și cu seriozitatea, rigoarea și angajamentul pe care cariera ta le merită.

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Informații cu cele mai bune materiale din timpul săptămânii. Abonează-te pentru a fi la curent!
Vă mulțumim pentru abonare!