Trei diferențe între manageri și lideri | Skillab Business School
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Căutare

content

Trei diferențe între manageri și lideri

De ce distincția este jumătate mit, jumătate realitate

cover-min-64788dc996af1979053311.jpg

În ciuda lucrurilor care ni s-au spus la școală, uneori, să pui o întrebare este greșit. De pildă, să întrebi "Care e diferența dintre manager și lider?" poate provoca ușor o iluzie semantică care schimbă drumul de la cuvinte la sensul lor. Brusc, la umbra comparației, managerul își pierde competența, experiența, tăria de caracter și rămâne doar prelungirea unei serviete, fără însușiri clare dincolo de capacitatea de a da ordine și de a provoca migrene. 

Liderul, în schimb, împins până la caricatură, apare în imaginarul colectiv ca hibrid între Gandhi și un erou Marvel care, dacă nu salvează omenirea în ropotele de aplauze ale mulțimilor, îi construiește măcar un nou sistem politic, un curent de gândire și îi colorează un orizont însorit. Pentru umilul manager, tratamentul pare să mai fie doar transplantul de personalitate. 

Despre tonurile de gri care compun realitatea am vorbit cu Steliana Moraru, Chief Operating Officer la OTP Leasing România și lectorul cursului Skillab "Leadership pentru Femei".

Prezent vs. Viitor

"Dacă ne întoarcem pe firul istoric," povestește Steliana, "managementul a apărut în fabrici. Frederick Taylor, părintele conceptului numit ulterior Taylorism, a organizat fluxurile de lucru din fabrică în așa fel încât, la final, să avem o linie de asamblare foarte bine definită, iar fiecare să își îndeplinească sarcinile cât mai eficient."

Frederick Taylor era inginer mecanic. Pentru el, munca era un șirag de sarcini legate una după alta, după un set de instrucțiuni clare; o combinație de oameni, mașini și resurse în care tot ce conta era rezultatul imediat. Angajații din fabrică se diferențiau de mașinile din fabrică doar prin faptul că aveau nevoie de training și de un salariu corect - ambele, ca să lucreze mai bine. 

"Diferența dintre manageri și lideri e răspunsul pe care îl dau la întrebarea "De ce suntem noi aici?", subliniază Steliana. "Ca manager, o să spui că azi avem trei task-uri de îndeplinit și lucrurile chiar trebuie să se întâmple. Când ești lider, nu spui "Trebuie să bifăm A, B și C", ci "Viziunea mare e ca în trei ani să devenim lideri pe piață" sau "Vrem să le aducem clienților această inovație".

Dacă managerii fac lucrurile corect, liderii fac lucrurile corecte. Primii răspund la problemele de zi cu zi, gândesc în prezent, se asigură că organizația funcționează. Cei din urmă oferă direcția, viziunea, inspirația, au un apetit crescut pentru risc și tolerează incertitudinea. Pentru unii primează instinctul de conservare, pentru ceilalți, transformarea. Însă cele două forțe pot exista în aceeași persoană. 

Detaliu vs. Ansamblu

"Ca lider, gândești la scară mare," punctează Steliana. "Nu îți spui «Eu sunt manager în departamentul X», ci ai imaginea de ansamblu, știi ce se întâmplă în alte departamente, ce se întâmplă în întreaga organizație, în piață, la nivel internațional."

O pandemie, un război, o posibilă recesiune nu pot fi ignorate de un lider care îi definește companiei viitorul. Pe de altă parte, dacă viziunea de ansamblu nu e completată de obiective clare, de priorități, de talentul managerului de a face lucrurile posibile, angajații se vor simți trimiși într-o misiune de căutare fără busolă.

Rolurile se întrepătrund. "Ca manager trebuie să gândești foarte mult la detaliu, să lucrezi cu oamenii, să te uiți la ce fac și cum fac, pe când ca lider ești ancorat în viziunea de ansamblu și trebuie să le oferi celorlalți susținerea ta să crească odată cu tine și să vă îndreptați către acea viziune."

Pentru angajați, managerul bun este mentor, iar liderul, coach, explică Steliana. Primul e specialistul care îi ajută cu know-how și sfaturi practice; al doilea, cel care îi ajută să se descopere. "Liderul e cel care crește alți lideri. Îi inspiră, îi ajută să își găsească acele resurse interne care le dau încrederea că pot construi."

Recomandat de citit:

article-7-3-63ce552308d3d978109490.png

7 capcane cognitive în negociere

Citește

Discurs vs. Dialog

Dacă managerii au cercuri de putere, liderii au cercuri de influență. Dacă managerii au subalterni, liderii au adepți. Diferența o face comunicarea. Un fluviu de directive, indicații și sfaturi curge dinspre manageri către subalterni, fără să își inverseze vreodată cursul, în vreme ce liderii își ocupă locul în geografia sentimentală a celor din jur prin dialog.

"Oamenii trebuie să înțeleagă care e viziunea. E important să identifici persoanele cheie din echipa ta, oamenii de care ai nevoie să construiești viitorul pe care ți-l dorești și să ți-i aduci aproape. Eu, de pildă, am întâlniri 1:1 cu acești key stakeholders în fiecare lună. Cu restul echipei, am avut un 1:1 când am preluat funcția și mi-am propus ca, cel puțin o dată pe an, să am întâlniri 1:1 cu fiecare dintre aceștia."

"Un alt exemplu este că am început să organizăm quarterly business reviews (QBR). Din trei în trei luni, vorbim despre progresul pe care l-am făcut și cum arată el în raport cu viziunea de la care am plecat. Mă asigur că oamenii își văd rolul în poza mare a companiei, că înțeleg cum contribuie ei la ce vrem noi să obținem."

Să gândesc în prezent sau în viitor? Sa privesc în detaliu sau în ansamblu? Să vorbesc sau să ascult? Ca două fețe ale aceleiași monede, "managerul" și "liderul" sunt pălăriile pe care le poartă, alternativ, omul care conduce alți oameni. Fără a se exclude sau anula, subtilul joc al contrariilor amintește că, în cazul managerilor și liderilor care își merită numele, nu există competență fără empatie și nici viziune fără cunoaștere.

Steliana Morarulectorul cursului Skillab "Leadership pentru femei", este Chief Operating Officer în cadrul OTP Leasing România și Leadership Board Member la Global Women in Tech. A fost speaker la evenimente precum Extraordinary Women, Women in Marketing Summit, Women in IT Summit, Startup Europe Summit și are experiență în medii de lucru locale și internaționale în roluri precum Head of Marketing and Digital Transformation, Chief Marketing Officer, International Manager și Program Manager.

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Informații cu cele mai bune materiale din timpul săptămânii. Abonează-te pentru a fi la curent!
Vă mulțumim pentru abonare!