Fără intuiție în business, datele sunt inutile | Skillab Business School
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Căutare

content

Fără intuiție în business, datele sunt inutile

Federico Maffini (Amazon) explică de ce analiza financiară este utilă oricui

cover-64b653017c9f0094529459-min-64bf896075527090639757.jpg

Este prelucrarea datelor o sarcină distractivă? Absolut, răspunde fără ezitare Federico Maffini. În calitate de Head of Business Management la Amazon Web Services, conduce o uriașă echipă de business analysts și manageri de programe, iar în ultimii zece ani a lucrat în mai multe departamente din cadrul companiei, inclusiv Finanțe, Managementul Programelor, Vânzări, Transport și Customer Experience.

Federico ne-a explicat de ce drumul de la date la decizii corecte în business este mai complicat decât pare la prima vedere, dar și de ce arta povestirii rămâne vitală chiar și într-o lume tot mai guvernată de cifre și tehnologie.

Recomandat de citit:

preview-64b655cb68351747297221.png

How To Marry Data With Business Insights

Citește

De ce ar trebui antreprenorii și persoanele care nu lucrează în finanțe să aibă cunoștințe de analiză financiară?

Există întotdeauna o anumită reticență atunci când oamenii aud cuvântul "finanțe", dar o înțelegere bună a mecanismelor financiare îți oferă un mare avantaj. Îți permite să iei decizii bazate pe date în diferite ramuri ale companiei, indiferent cât de departe sunt de finanțe.

Pentru antreprenori, evaluarea sănătății afacerii lor, a opțiunilor de investiții și identificarea oportunităților de creștere sunt cheia succesului. Iar acest lucru provine dintr-un background financiar solid.

Este important să înțelegi conceptele și tehnicile de analiză financiară și pentru a evalua mărimea unei piețe, iar aceasta este o abilitate transferabilă, foarte utilă indiferent de industrie.

Poți optimiza algoritmi de stabilire a prețurilor pentru a evalua cel mai bun model de preț, în funcție de categoriile de clienți, ceea ce ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea rentabilității afacerii.

Nu contează dacă lucrezi în finanțe, marketing sau recrutare. Datele sunt esențiale, deoarece îți permit să treci peste informațiile inutile. Îți permit să elimini zgomotul, să pui la îndoială presupunerile și să gândești mai profund și mai amplu soluționarea problemelor. Și totul într-un mod pe care poți să-l susții și să-l reiterezi.

Care sunt capcanele pe care trebuie să le eviți în analiza datelor financiare?

Neînțelegerea afacerii te poate determina să selectezi date incomplete sau inexacte. Prin urmare, este important să verifici lucrurile și să înțelegi bine sursele, limitele acestora și capcanele din spatele presupunerilor.

O greșeală pe care o fac des cei lipsiți de experiență este că nu confruntă datele pe care le-au obținut cu date din alte surse pentru a verifica ipotezele. Triangularea surselor te poate ajuta să te asiguri că datele tale și concluziile pe care le tragi sunt cele corecte.

Mai târziu, pe măsură ce te familiarizezi cu domeniul, devine mai importantă înțelegerea conceptelor de business, lucru care adesea este neglijat. Analiștii tind să nu vadă imaginea de ansamblu fiindcă se adâncesc prea mult în date și pierd perspectiva strategică.

De ce este importantă povestirea în analiza financiară?

Pentru orice profesionist care trebuie să comunice, povestirea este un atuu important. Dacă liderii și stakeholderii din companie sunt obișnuiți să lucreze cu date, atunci este mai ușor. Însă nu toată lumea vede lumea prin date și depinde de tine să le prezinți într-un mod care să atragă.

Foarte des analiștii financiari sunt prea concentrați asupra cifrelor și nu reușesc să își valorifice la maxim munca fiindcă nu pot povesti informațiile extrase în așa fel încât audiența să le înțeleagă.

Este limpede că o bună parte din ecuație este talentul. Cineva este deosebit de bun la Excel, Python, matematică, gândire creativă. Alții sunt buni la povestire. Dar există tehnici pe care le poți învăța pentru a depăși această situație și pentru a-ți construi strategia în jurul povestirii.

Nu trebuie să fii regizor de film sau scriitor pentru a fi povestitor. Oricine poate fi și oricine ar trebui să fie un bun povestitor. 

Cum te-a ajutat povestirea de-a lungul carierei tale?

Mă ajută în fiecare zi. De exemplu, atunci când lucrez cu liderii executivi, care au o arie foarte largă de control de la operațiuni de vânzări, strategie de vânzări, planificare până la optimizarea și activarea clienților.

A fi capabil să detaliezi problema într-un mod care se referă la problemele lor îi face să înțeleagă ideea. De-a lungul anilor, asta m-a ajutat să obțin finanțare pentru echipele mele, inițiative aprobate, sprijin pentru experimente și proiecte pilot, chiar și atunci când rezultatele au fost incerte. Dacă găsești modalități de a face o idee atrăgătoare pentru publicul tău, ai o cale de acces. Se deschide o ușă.

Cum va fi analiza financiară influențată de tehnologiile cu inteligență artificială?

Inteligența artificială are, cu siguranță, potențialul de a transforma analiza financiară sau orice alt tip de sarcină analitică, dar nu cred că va înlocui judecata umană. Cel puțin nu în viitorul apropiat.

Dar instrumentele cu AI pot fi de mare ajutor în automatizarea sarcinilor repetitive. 

De asemenea, pot revoluționa depistarea și rezolvarea problemelor. Atunci când ne blocăm într-o formulă în Excel sau VBA Macro sau într-o interogare SQL ne-am obișnuit să căutăm răspunsul pe Google. Dar cu ChatGPT procesul este mult mai rapid și mai exact.

Ce abilitate crezi că va rămâne utilă indiferent de evoluția inteligenței artificiale?

Gândirea critică, perspicacitatea strategică, comunicarea, abilitățile interpersonale, luarea deciziilor. Pot să-i cer lui ChatGPT să mă ajute să înțeleg un P&L, o declarație de venit sau să găsesc următoarea formulă VLOOKUP în Excel. Dar ce voi face cu asta, depinde de mine.

CEO-ul și CFO-ul nu vor accesa contul meu de ChatGPT și nu vor obține răspunsurile de acolo. Totul depinde de mine să construiesc povestea și să o spun într-un mod care să îi atragă. Iar această nevoie nu va dispărea niciodată.

Ce sfaturi i-ai oferi cuiva care își începe cariera în domeniul financiar?

Un sfat care se aplică în orice carieră, dar în mod special celor care lucrează cu date, este să învețe încontinuu. La începutul carierei mele, am petrecut multe ore învățând și jucându-mă cu Excel, Tableau și SQL.

Chiar și astăzi, pot analiza un fișier Excel pe care l-a construit unul dintre membrii echipei mele doar pentru că am trecut prin acea perioadă de învățare personală. Este fundamentală mai ales la începutul carierei fiindcă recuperarea devine mai dificilă pe măsură ce avansezi. 

Dacă îți propui să depășești sfera financiară, este, de asemenea, important să câștigi experiență în alte domenii. Dacă ai posibilitatea de a te implica, de exemplu, în marketing sau vânzări, este bine să folosești aceste oportunități de învățare fiindcă vor face diferența pe termen lung. Iar acest lucru îți oferă un avantaj față de cei care se concentrează exclusiv pe domeniul lor.

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Informații cu cele mai bune materiale din timpul săptămânii. Abonează-te pentru a fi la curent!
Vă mulțumim pentru abonare!