Pe vremuri, Hamlet îi inspira pe marii filozofi să se întrebe “a fi sau a nu fi”. Și, deși nu putem spune că existențialismul a dispărut complet în ziua de astăzi, cu siguranță s-a schimbat. Acum, micii filozofi se întreabă dacă să posteze o poză cu filtrul Sepia sau Amaro. Dacă ananasul își are sau nu locul pe pizza. Dacă un video ar merge mai bine pe TikTok sau pe Instagram.
Răspunsul la întrebările acestea nu intră în expertiza noastră. Dar putem găsi răspunsul la o altă dezbatere crâncenă printre profesioniștii din business: Tableau sau Excel? Pentru început, trebuie să introducem jucătorii.
În colțul din dreapta avem Microsoft Excel, cel mai utilizat software pentru calcule, analiza datelor și raportare. În celălalt capăt se află Tableau, o platformă de business intelligence, folosită pentru vizualizarea datelor prin grafice interactive.
Desigur, definițiile sunt scurte și ambele aplicații fac mult mai mult de atât. Amândouă sunt instrumente utile pentru lucrul cu datele, și, chiar dacă par foarte asemănătoare, Tableau și Excel ajută profesioniștii în moduri diferite.
Accesibilitate
Excel este folosit de specialiștii din diferite domenii: de la retail la HR, de la logistică la contabilitate. Deși oricine îl poate utiliza pentru analiza și manipularea datelor, pentru operațiuni mai complexe trebuie să folosești VB (Visual Basic), pentru care sunt necesare cunoștințe de programare.
Tableau, pe de altă parte, este utilizat pentru vizualizarea datelor extrase din surse externe. Utilizatorii pot accesa și interpreta informațiile mult mai ușor cu ajutorul interfeței intuitive de tip drag and drop, pentru care nu au nevoie de abilități de programare.
Vizualizarea datelor
Dacă Excel este folosit în special pentru manipularea datelor, Tableau este utilizat pentru interpretarea lor, așa că în bătălia vizualizării datelor, Tableau mereu va câștiga.
De exemplu, pentru a analiza salariile angajaților în funcție de oraș, poți crea un tablou de bord cu un grafic în care acestea sunt afișate în ordine crescătoare și o hartă a salariilor medii în funcție de oraș.
De cealaltă parte, Excel poate crea tablouri de bord, dar nu interpretează la fel de ușor anumite tipuri de date, precum locațiile geografice.
Cursuri pe categorii:
Tableau primește încă un punct în plus și pentru că le oferă utilizatorilor posibilitatea de a combina rapid diferite tipuri de grafice pentru a crea tablouri de bord interactive și de a schimba modul de afișare al diagramelor.
Datorită vitezei cu care sunt încărcate și analizate datele, analiștii pot extrage rapid insight-uri valoroase pentru companie și le pot prezenta într-un mod atractiv și ușor de înțeles.
Crearea bazelor de date
A venit și momentul să prezentăm un dezavantaj în Tableau: spre deosebire de Excel, în Tableau nu poți crea un dataset manual.
În Excel ai opțiunea de a crea un set de date de la zero sau de a adăuga un set de date într-o foaie de lucru. Tableau nu poate oferi aceeași capacitate pe care Excel o are de a integra analize ad-hoc în calcule personalizate.
Alte diferențe
#1 Conectarea la sursele externe de date. Cu Excel, sunt necesare plugin-uri pentru conectarea la surse externe, în timp ce Tableau poate extrage date din fișiere CSV, baze de date SQL, JSON sau din fișiere Excel.
#2 Observarea tendințelor. În urma analizei datelor, companiile pot descoperi probleme, tendințe, oportunități, pot vedea imaginea de ansamblu a business-ului și pot lua decizii mai bune.
Excel, însă, nu este cea mai potrivită opțiune pentru a înțelege realitățile ascunse printre rânduri și coloane. Aplicația te ajută să îți construiești drumul spre informații importante cu ajutorul formulelor ce automatizează anumite procese, dar informațiile trebuie examinate în detaliu de analist.
Asta nu înseamnă că Excel nu prezintă și un avantaj aici - este mult mai ușor de folosit pentru crearea rapoartelor detaliate.
Tableau este însă mult mai util în descoperirea insight-urilor de business. Te ajută să explorezi informațiile din date într-un mod mult mai flexibil și are două funcții de data blending, Sample-superstore și Sample coffee chain.mdb, care combină datele și identifică tendințele și relațiile dintre ele.
#3 Securitate - Excel oferă doar câteva măsuri de securitate a datelor precum criptarea fișierelor, în timp ce Tableau oferă mai multe posibilități, printre care autentificarea prin SAML, tokenuri de acces sau OpenID Connect.
În ciuda faptului că în mare parte am enumerat avantaje ale aplicației Tableau, nu ne putem grăbi să îl declarăm câștigător. Poate pentru că nu ar trebui să fie o concurență atunci când cele două aplicații se pot completa. Atât Tableau, cât și Excel oferă instrumente folositoare unui analist de business, dar care sunt folosite în scopuri diferite.
Tableau te ajută la extragerea insight-urilor din date mult mai rapid și eficient, însă pentru organizarea datelor și gestionarea calculelor complexe, Excel e programul de care ai nevoie.
Orice profesionist de business le poate folosi pe amândouă, Excel pentru manipularea datelor, iar Tableau pentru vizualizarea și prezentarea lor în grafice ușor de înțeles. De ce să folosești unul în locul celuilalt, când poți să le unești forțele?