Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Căutare

content

7 noi trenduri în Project Management la începutul lui 2022

Ce tendințe tehnologice și practice vor avea un impact asupra Project Managerilor și cum se pot pregăti pentru acestea?

cover-min-6475e44a25282465156128.jpg

Efectele pandemiei s-au infiltrat în fiecare industrie, iar industriile ce lucrează cu managerii de proiecte evoluează constant datorită tendințelor actuale în curs de dezvoltare și soluțiilor inovative nu sunt o excepție. Din cauza ritmului de dezvoltare și a impactului tehnologiei moderne asupra afacerilor, lumea este într-o continuă schimbare, iar Project Managerii trebuie să treacă prin aceste schimbări pentru a înțelege cum pot folosi trendurile actuale și îmbunătăți practicile de project management. 

Așadar, iată câteva dintre trendurile de project management din 2022 pe care le-am identificat din cercetarea rapoartelor si sfaturilor expertilor:

1. Un nivel mai ridicat de muncă de la distanță 

Munca remote este în prezent mai frecventă decât a fost vreodată. Din cauza pandemiei, angajații de pretutindeni au fost nevoiți să părăsească munca de la birou și să se adapteze la schimbarea imprevizibilă a muncii din propriile case. Potrivit noului raport Global Trends in Project Management 2022, 59% dintre angajați lucrează în prezent de acasă, iar acest număr este de așteptat să crească în viitor. Această dezvoltare are potențialul de a modifica direcția project managementului în 2022, oferind o mai mare flexibilitate a programelor de lucru, ceea ce îi va ajuta pe recrutori să atragă mai mulți potențiali angajați. Alternativele de lucru de la distanță au fost un aspect cheie pentru alegerea unei noi cariere, potrivit a 61% dintre respondenții la sondajul APM Salary and Market Trends 2021, în creștere de la 52% în 2020. Si, în timp ce colaborarea virtuală cu alte echipe poate fi dificilă, munca de la distanță promovează abilități de comunicare mai bune pentru a obține colaborări mai eficiente între angajați.

Managerii de proiect trebuie să găsească modalități de a aborda provocările care pot apărea ca urmare a numărului crescut de persoane care lucrează de la distanță, o tendință care se preconizează că va continua mult după trecerea crizei globale de sănătate. Comunicarea clară și deschisă a fost întotdeauna o abordare vitală pentru managementul eficient al proiectelor, dar pe măsură ce această tendință continuă să se extindă, va deveni și mai importantă.

2. Accent mai mare pe soft skills

Deși este vorba și despre îndeplinirea obiectivelor financiare și raportare, managementul unui proiect presupune și leadership, crearea unor relații benefice și gestionarea părților interesate. A fi un project manager de succes în 2022 necesită “soft skills”, conform blogului InLoox, care vor fi indispensabile într-o lume controlată de Inteligența Artificială (AI). Din ce în ce mai multe companii investesc în dezvoltarea competențelor ,,soft” pentru Project Managers cu scopul de a le dezvolta calitățile de lider. De exemplu, International Business Machines, a introdus programe care îi ajută pe Project Managers să dezvolte soft skills, cum ar fi empatia, creativitatea și abilitățile de rezolvare a conflictelor.

3. Integrarea tehnologiei în munca de zi cu zi

Pentru a  prospera în peisajul actual, fiecare afacere are nevoie de o serie de tehnologii inovatoare. Potrivit Linkedin, în domeniul de Project Management este foarte probabil să vedem mai multă tehnologie de tip Artificial Intelligence (AI) disponibilă în 2022. Aceasta poate ajuta evaluările automate ale riscurilor, managementul resurselor și analiza KPI, deoarece a existat o creștere semnificativă a acestor tehnologii în ultimii ani. 

Ceea ce pot face managerii de proiect pentru a se adapta la această tendință este să examineze modul în care noile instrumente de automatizare și AI îi pot ajuta să accelereze sarcinile repetitive și analiza datelor. Tehnologia poate prelua acum activități precum alocarea resurselor și actualizările programului și bugetului, oferind project managerilor mai mult timp pentru a se concentra asupra altor sarcini.

4. Concentrare pe Metodologii AGILE

Odată cu creșterea tehnologiei moderne, managerii de proiect se concentrează pe implementarea abordărilor AGILE. Acestea le permit să reacționeze rapid la evoluțiile pieței și să răspundă nevoilor în schimbare ale clienților. Vom putea vedea în curând o tranziție către metodologia AGILE, pe măsură ce mai multe companii adoptă principiile DevOps. 

În 2022, se estimează că aproximativ una din trei companii va avea deja implementată o strategie DevOps. Majoritatea marilor retaileri au implementat strategii de afaceri cum ar fi formarea de echipe dinamice, proiectarea de produse minime viabile (MVP), accentuarea prototipurilor rapide și acceptarea inovației continue. A ține pasul cu teme actuale, cum ar fi SAFe AGILE, pare a fi esențială pentru succesul în 2022 și ulterior.

5. Muncă și metodologii de lucru hibride

Până acum, managerii de proiect s-au bazat pe un număr limitat de metodologii tradiționale și cadre unice pentru a crea o normă. În ultimii ani, însă atât managerii de proiect cât și companiile în care aceștia lucrează și-au modificat, îmbunătățit și dezvoltat perspectivele. Brenna Koeneke  explică cum metodologiile alternative de project management, cum ar fi Kanban, AGILE și SCRUM, precum și modificarea conceptelor organizaționale care permit o flexibilitate mai mare, au susținut această dezvoltare. 

Deși există avantaje în concentrarea pe un singur cadru, managerii de proiect care doresc să își adapteze modul de lucru la trendurile actuale trebuie să se familiarizeze cu echipele hibride care colaborează în mai multe locații și utilizează metodologii diverse.

6. Sustenabilitate și responsabilitate socială

Potrivit lui Gilbert Silvius, managementul durabil al proiectelor este planificarea, monitorizarea și controlarea proceselor de livrare a proiectelor, ținând cont în același timp de aspectele de mediu, economice și sociale ale resurselor proiectului și realizat într-un mod transparent, echitabil, și într-o manieră etică care include participarea proactivă a părților interesate.

Sustenabilitatea este relevantă în toate domeniile de lucru bazate pe proiecte. De exemplu, să spunem că echipa de achiziții caută oportunități de a cumpăra din surse durabile și de a eficientiza lanțul de aprovizionare. Profesioniștii din proiect au responsabilitatea de a se asigura că munca lor minimizează sau, în mod ideal, afectează în mod pozitiv sustenabilitatea continuă.

Un manager de proiect care este preocupat de sustenabilitate va lua în considerare utilizarea resurselor, ajustarea la schimbările climatice, drepturile de proprietate, implicarea comunității și drepturile omului. Obiectivul managerului de proiect este de a produce valoare și de a finaliza un proiect la timp și la buget, dar și de a face asta într-o manieră etică și corectă.

7. Creșterea cererii pentru soluții bazate pe Cloud

Adoptarea soluțiilor de Cloud computing este în creștere rapidă. Peste 40% dintre organizații se bazează acum pe soluții SaaS, software de contabilitate și oferte similare de la furnizorii de Cloud. Pe măsură ce companiile caută să intensifice operațiunile într-un mod rentabil, fără a sacrifica performanța sau funcționalitatea, nu este surprinzător că se îndreaptă către Cloud.

Odată cu o cerere mai mare pentru servicii bazate pe cloud, vine o nevoie crescută de profesioniști care pot gestiona eficient aceste sisteme. Acest lucru reprezintă o nouă oportunitate pentru persoanele care doresc să-și dezvolte cariera ca Project Manageri sau manageri de program.

Dacă vrei să evoluezi într-o piață competitivă, trebuie să fii pus la curent cu noile tendințe. Indiferent dacă ești nou în cariera de manager de proiect sau ai ani de experiență, e important să fii mereu informat în legătură cu trendurile de project management. În 2022, după cum am detaliat mai sus, cele mai importante sunt integrarea AI, munca de la distanță, AGILE și metodologiile hibride. Acestea și multe altele emergente te pot ajuta să economisești timp pe termen lung.

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Informații cu cele mai bune materiale din timpul săptămânii. Abonează-te pentru a fi la curent!
Vă mulțumim pentru abonare!