Cristian Oanea, Risk Manager în cadrul FlexCredit, despre Excel – beneficii, dificultăți și cel mai mare inamic, automatizarea | Școala de business Skillab
Для отслеживания статуса заказа — авторизируйтесь
Введите код, который был выслан на почту Введите код с SMS, который был выслан на номер
Код действителен в течение 5 минут Код с sms действителен в течение 5 минут
Вы уверены, что хотите выйти?
Сеанс завершен
На главную
Blog

Căutare

content

Cristian Oanea, Risk Manager în cadrul FlexCredit, despre Excel – beneficii, dificultăți și cel mai mare inamic, automatizarea

Funcționalitățile Microsoft Excel au devenit din ce în ce mai complexe de-a lungul timpului, iar utilizarea programului poate fi cel mai mare avantaj în rezolvarea task-urilor zilnice, sau cel mai mare inconvenient.

image2-618a40add63d2971211106.png

Excel reușește încă să fie un tool de bază în majoritatea companiilor, chiar și când este pus față în față cu principalul inamic, automatizarea proceselor de lucru.

Cristian Oanea, Risk Manager în cadrul companiei Flexcredit și lector al cursului Excel for business în cadrul Skillab, a povestit despre beneficiile pe care le aduce utilizarea programului în viața profesională, dar și personală, și despre provocările pe care Excel le întâmpină în fața automatizării proceselor de lucru.

Automatizarea viitorului. Excel ar putea ajunge un program depășit?

Multe companii spun sau consideră că Excel ar putea fi depășit, însă în realitate tu poate nu ești capabil să automatizezi și să personalizezi totul pe cont propriu. Excel te ajută cu rapoartele specifice, îți face munca mult mai ușoară și rapidă și tot timpul o poți particulariza în funcție de nevoia pe care o ai, mult mai rapid. Dacă ai un soft, o automatizare, ca să particularizezi un raport ai nevoie de timp, developpers, în timp ce în Excel te descurci singur. 

Excel are o interfață mult mai prietenoasă și mai ușor de folosit. Nu toată lumea are neapărat cunoștințe mai tehnice, ca să învețe un limbaj de programare, așadar target-ul este mai larg, nu e la fel de nișat.

Principalul inamic al Microsoft Excel este automatizarea tuturor proceselor. Dacă ai automatizat totul și acest lucru te ajută și în situații particulare, atunci Excel ar fi depășit, nu l-ai mai folosi. Eu spun totuși că suntem departe de acest moment. De asemenea, există și situația în care o companie mare are tool-uri diverse, dar care nu sunt integrate între ele, ceea ce iar este o problemă – și ajungi tot în Excel.

Până la un nivel e ok să fie anumite procese automatizate în orice companie, poți automatiza anumite informații ca să exporți rapoarte cu mai multe informații, urmând apoi ca fiecare departament sau persoană să-și transpună în Excel ce vrea să urmărească și să particularizeze în funcție de nevoi. 

Concepții greșite legate de utilizarea Excel

Cei care nu știu foarte mult Excel am observat că au o frică de program, că se strică ceva, asta pentru că nu au momentan cunoștințele necesare și nu își dau seama că acele lucruri pot fi ușor modificate. Trebuie să nu fi fixat într-un tipar, să lași gândirea mai liberă, mai logică, să te rupi de contextul respectiv și să îți dai seama ce fac de fapt comenzile sau formulele. 

Mulți se sperie de partea tehnică, dar tu dacă îi înțelegi logica totul devine mult mai ușor.

„Excel-ul oferă soluții mici, ca niște cărămizi. Trebuie să învățăm să luăm cărămizile, să le îmbinăm, să formăm o altă soluție la problema reală. Orice task poate fi rezolvat dacă știm să îmbinăm aceste bucăți.”

Cum îți poate îmbunătăți Excel viața personală

Atât în viața profesională, cât și în viața personală, apar diverse probleme sau situații, la fel ca și calculele complexe din Excel. Excel ne învață că acele calcule complexe sunt de fapt multe calcule simple, puse la un loc. Așa e și în viața de zi cu zi – ai diverse situații, dar trebuie să învățăm să le vedem separat, bucățică cu bucățică, pentru a rezolva mai ușor întregul. 

Eu am un Excel în care îmi țin toate cheltuielile, pot să mă uit cu un an în urmă cât aveam facturile, tot ce vrei. Poate am dus-o prea în extrem, dar având în vedere că am lucrat atât de mult în Excel, mi-a plăcut să transpun asta și în viața mea și să știu în orice moment unde s-au dus banii mei. 

„Te ajută, în timp, să fii mai eficient.”

Sfaturi pentru cei care vor să participe la cursul Excel for Business

Colaborarea cu Skillab mă face foarte fericit, deoarece mereu am vrut să păstrez legătura cu predatul. Pentru mine asta înseamnă că ajut pe altcineva, ceea ce mă bucură. 

Tot timpul, Excel se învață lucrând cu el. Participi la un curs, înveți anumite funcționalități și la ce te ajută, dar dacă nu le aplici zi de zi, dacă nu lucrezi cu ele, după o vreme le uiți. Ține foarte mult și de educarea persoanei în cauză, e ca o limbă străin

Ca să devii profesionist, ai nevoie de exercițiu. Cursul este un loc în care înveți lucruri și le pui în ordine, ca mai apoi să îți fie mult mai ușor să rezolvi probleme din ce în ce mai complexe. Așa a fost pentru mine – poate azi am făcut un raport într-un fel, cu ce știam, iar peste șase luni mă uit la el și îmi dau seama că pot să îl fac mai repede și mai ușor. 

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Informații cu cele mai bune materiale din timpul săptămânii. Abonează-te pentru a fi la curent!
Vă mulțumim pentru abonare!